1. Næstved

Værd at vide

Her kan du finde nyttige oplysninger og viden om det at være aktiv hos os.

Læs nedenfor eller klik i menuen til venstre herfor...

1. Næstved gennem mange år

En spejderberetning ved Lars Niemann

Med dette indlæg vil jeg fortælle lidt om min del af troppens nu 100-årige historie. Det er samtidig en historie om, hvordan spejderlivet i troppen foregik for omkring 50 år siden da troppen var halvt så gammel som i dag.

Jeg håber at give et billede af, at meget selvsagt var anderledes end i dag, men at ånden og viljen til at være ægte spejdere i BP`s ånd var den samme dengang som nu, og som den forhåbentlig vil vedblive med at være.

Jeg blev "storspejder" i 1956, som en af de mange ulveunger, der gik igennem den legendariske flokleder Rakshas rækker.

Dengang bestod troppen af 4 patruljer, Høge, Egern Panter og Bæver - der var en 6 -7 drenge i h er patrulje, så vi har været omkring 24 - 25 drenge.

Vores tropleder var Poul Erik Johansen, "Busser" der senere blev en mangeårig divisionschef for Svend GøngesDivision, og faktisk var DC frem til troppens brud med Det Danske Spejderkorps og overgang til De Gule Spejdere.

Som en gammel trop, en af de ældste i spejderkorpset, har traditioner altid været en vigtig del af troppens liv. Troppens historie levede gennem traditionerne og de fortællinger, der fulgte med.

Jeg var som spejder med til den første Instaka i Troppen, formentlig i 1957. Instaka var og er den årlige patruljekonkurrence, der med en blanding af opgaver og konkurrencer er med til at træne patruljerne i samarbejde og kreativitet.

Nytårsparaderne var en anden årlig begivenhed med sine egne traditioner. I de år holdt spejderkorpsene, de gule, blå og grønne, en fælles nytårsparade der udgik fra "Wilhelm Smidths Gård" på hjørnet af Ringstedgade og Farimagsvej. Derfra gik vi med faner og musik gennem Ringstedgade, rundt om Hjultorvet og ned til Sct. Peders Kirke, hvor der var nytårsgudstjeneste.

Troppen havde sine egne traditioner den dag. Vi mødte en halv time før de andre på en nærliggende parkeringsplads, alle mand uden overtøj, i korte bukser, med oprullede ærme og en fin nypresset spejderhat. Derfra gik vi i samlet trop op til samlingsstedet og sluttede os til de andre.

I de år var der 2 gule spejdertroppe i Næstved. Vi i 1. Næstved og Tonkawastammen. De 2 troppe lå i evig krig med hinanden, specielt på divisionsturneringer og øvrige løb var det vigtigt at klare sig bedre end "Tonkaerne". Desværre for os havde Tonkawastammen en evne til at præstere flotte resultater. Det var derfor en stor dag, da jeg som tropleder i 1968 kunne vinde Sct. Gerorgsløbet i Næstved med alle patruljer foran "Tonkawaerne". Vi fik skjoldet til opbevaring frem til 1969, og fejrede sejren med et stort "ædegilde".

Senere hen som Skovmænd, leder og Rover lærte vi "Tonkawaerne" at kende som gode spejderkammerater, med hvem vi i fællesskab kunne fortsætte med spejderarbejdet udover drengeårene.

En anden stor begivenhed i Troppen var deltagelsen i Det Danske Spejderkorps jubilæumslejr ved Ebeltoft i 1959, hvor korpset fejrede sin 50 års fødselsdag. Det var en stor international lejr, hvor de fleste af os for første gang mødte udenlandske spejdere og fik kammerater fra mange lande. Korpslejrens højdepunkt var en kæmpestor "tæveøvelse", hvor vi i særtog blev kørt ud til forskellige positioner, og herfra gik vi "i krig". Specielt skotterne var frygtede modstandere, når de med sækkepiber og kampråbet "Scotland" kastede sig ud i kampene. Om aftenen, ved lejrbålet, var alle igen gode venner og spejderkammerater.

Jeg var med i Troppen frem til 1970, hvor jeg flyttede fra byen. Jeg begyndte som ulveunge og sluttede som tropleder.

Min spejdererfaring har fulgt mig gennem hele min arbejdstilværelse. Da jeg på chefplan i Hillerød Kommune fik mulighed og råderum til at organisere arbejdet, brugte jeg systematisk min erfaring fra spejderbevægelsen i jobbet. Medarbejderne var organiseret i "patruljer" med meget stor suverænitet i dagligdagen, og jeg havde den glæde, at mine medarbejdere altid scorede højt, når der var trivselsundersøgelser. Dette kunne ikke være opnået uden en baggrund i spejdearbejdet i 1. Næstved.

Jeg vil afslutte dette lille "skriv" med en opfordring til alle jer, der i dag er 1. Næstved. Hold fast i BP`s spejderidealer, lær af dem, brug af dem og fortsæt som spejdere længe nok til at få blik for helheden, - for alvoren bag legen. Hvis I gør det, har i et fantastisk grundlag for jeres videre tilværelse.

God vind fremover.

Med spejderhilsen

Lars

</dir>

DEL PÅ:

Flagsangene

Til flagparaderne synger vi vores flagsange så Dannebrog kommer ordenligt op og sikkert ned igen.

1. Næstved 50 år januar 1961

1. Næstved ca. 1964

Vi vinder Sct. Georg Løbet 1967

1. Næstved 100 år januar 2011